top of page

ΙΣΤΟΡΙΑ

SOS1_edited_edited.png

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ

Από τις χερσονήσους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, ανηφορίζοντας από τη θάλασσα προς τις πλαγιές του Χολομώντα και από την κορυφή του κατηφορίζοντας στην Αρναία, και στον κόλπο της Ιερισσού, μέχρι και την κορυφή του Άθωνα στο Άγιο Όρος η φύση μοίρασε απλόχερα τα κάλλη της.

Ήμερα πευκοδάση νοτισμένα στην αύρα της θάλασσας, ευωδιαστά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά ρείκια, ζουμερές κουμαριές,οι βασίλισσες εκείνες του δάσους οι Βελανιδιές, οι Φλαμουριές, οι Καστανιές, τα Έλατα, οι Αγριορίγανες και τα βουνίσια Βότανα, συνθέτουν έναν μοναδικό μελισσοκομικό παράδεισο.

Οι μελισσοκόμοι παρατηρούσαν και μπολιάζονταν στο θαύμα της φύσης που συντελούσαν οι μέλισσες, ρουφούσαν την μαγεία της οργανωτικότητας τους, γίνονταν και οι ίδιοι ανοιχτόμυαλοι, ερευνητικοί, ταξιδευτές της φύσης σε μια εποχή που η δυσκολία επικοινωνίας περιχαράκωνε τους μικρόκοσμούς των τοπικών εκείνων κοινωνιών. Έτσι η ενασχόληση με τη μελισσοκομία δεν αποτελούσε επάγγελμα μονάχα παρά και μυσταγωγία διεξόδου στον έξω κόσμο
 

Η μελισσοκομική παράδοση της Χαλκιδικής έρχεται από πολύ παλιά. Οι μέλισσες Apis melifera δουλεμένες χρόνια και χρόνια από πολλές γενιές μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, μετεξελίχθηκαν στην γνωστή στους μελισσοκόμους Χαλκιδικιώτικη Ράτσα. Μέλισσες παραγωγικές, ήπιες και συνεργάσιμες, γλυκές ακόμη και στο κέντρισμά τους. Αληθινές μάγισσες της φύσης.

Από τη δεκαετία του 1930 στα Βράσταμα της Χαλκιδικής η οικογένεια των Γιαναράδων, Καρατζοβάληδες επισήμως, ήταν όλοι μελισσάδες. Μελισσοκόμοι με κοφίνια και κηρυθράδες.

Στη δεύτερη γενιά η παράδοση κρατήθηκε είτε στα μελίσσια με εισαγωγή πλέον από τις δεκαετίες του 50 και του 60 των ευρωπαικών κυψελών, είτε στην επεξεργασία κεριού με σύγχρονα κηροποιεία.

Τρίτη γενιά μελισσοκόμων εμείς και τέταρτη γενιά τα παιδιά μας πού ήδη μπολιάζονται και βοηθούν στις μελισσοκομικές εργασίες. Κρατώντας την παράδοση και εστιάζονταςσε μελισσοκομικά προιόντα υψηλής ποιότηταςεφαρμόζουμε στη διαχείριση των μελισσοκομείων μας και στην παραγωγή τους κανόνες της Βιολογικής Μελισσοκομίας υπό την εποπτεία και τη συνεργασία του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προιόντων Βio Hellas.

 

 

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Πραγματικές μάγισσες του δάσους που τρυγούν αυτή την άγρια φύση και με τρόπο μαγικό συνθέτουν ανεπανάληπτα γευστικά χαρμάνια.

 

Μικρές και περιεκτικές παραγωγές άγριου μελιού.

 

Η επιστροφή των μελισσών στην άγρια φύση μας ανταμοίβει με υψηλής ποιότητας ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΣΟΔΕΙΕΣ με ονομασία προέλευσης κατά τόπο, περίοδο και είδος παραγωγής.

G11.jpg
bottom of page